03 mai 2012

Cottage Pie

Una dintre mâncărurile preferate ale celor mici, dar nu numai a lor, este cottage pie (ca shepherd's pie, dar cu carne de vită în loc de miel/berbecuț). Ideal e să fie preparată de pe o zi pe alta, pentru maxim de gust, dar fără să mai pierdem timpul, iată cam cum o fac eu:


Ingrediente:

Umplutură:
500g - carne de vită tocată
1 ceapă măricică
2 morcovi potriviţi
2 căţei de usturoi
1-2 frunze de dafin
1 linguriţă de rozmarin
1 linguriţă de cimbru
1 lingură de bulion
roşii la conservă (1 conservă de 400 de pomodoro pelatti)
supă de pui (cât intră în conserva de roşii, după ce scoatem roşiile, binenţeles)
1 lingură de sos Worcestershire
100 ml vin roşu
1-2 linguri oţet de vin roşu
sare, piper, zahăr, după gust

"Topping":
cam 6 cartofi măricei
2 ouă
50g unt 
100g caşcaval Cheddar
lapte (cât să controlăm cât de tare este piureul)
sare, după gust

Folosesc aproximativ 500g de carne de vită tocată, direct de la supermarket (are și ceva grăsime, și e din bucățile care cad de prin locurile de unde carnea este mai gustoasă). Am pe foc o tigaie (de fontă, pe cât posibil) pe care o las la încins vreo 15 minute la foc mare. Apoi arunc repede în ea cam două linguri de ulei de măsline și imediat carnea tocată. O las puțin și o întorc să prindă culoare și pe partea cealaltă. Las carnea să se prăjească binișor, să iasă apa din ea, să se topească și iasă din grăsime. După ce carnea e făcută o pun într-o strecurătoare (peste o cratiță) ca să se scurgă din ea excesul de grăsime.

În timp ce carnea e pe foc îmi pregătesc ceapă, morcov, usturoi. Ceapa și morcov pun să iasă cam între o parte ceapă şi două părţi morcov sau chiar jumătate-jumătate. Depinde de cât de mare e ceapa, nu există nici un alt motiv :). Ceapa o tai mărunt iar morcovul îl rad pe răzătoarea mică. Se pot da pe răzătoarea mare şi morcovul şi ceapa. Aici, fiecare face cum îi place, mie îmi place ceapa să fie mai întreagă şi morcovul aproape să se topească în sos. La cantitate, după ce au fost tăiate/rase, ceapa şi morcovul sunt în volum cam cât carnea prăjită. Usturoi pun vreo 2 căţei mari, ori tocat fin ori zdrobit. 


În tigaia curată, bine încinsă, arunc repede alte două linguri de ulei de măsline şi imediat peste ceapa şi morcovul. Usturoiul îl adaug mai târziu, altfel se cam arde şi strică tot gustul. Ceapa şi morcovul se călesc până când devin translucide, şi nu mai emană ceapa mirosul de ceapă crudă. Atunci adaug usturoiul, rozmarinul şi cimbrul. Le mai călesc un pic, apoi fac loc în mijlocul tigăii unde pun şi călesc lingura de bulion. Amestec totul şi adaug carnea, apoi, după ce carnea s-a încins, adaug paharul de vin. Las un pic să se evapore alcoolul, apoi adaug conserva de roşii (dacă este de roşii întregi, le fărâmiţez înainte să le pun în tigaie). Adaug supa de pui, oţetul, sosul Worcestershire. Când nu am supă de pui la îndemână mai "trişez" şi folosesc cuburi de pui, un cub la cei 4-500 ml de apă pe care o adaug în locul supei. Odată, aveam un rest de vin roşu fiert, cu scorţişoară, portocală, etc. L-am pus în loc de vin roşu simplu şi parcă mâncai Crăciunul... A fost bun şi o să mai fac şi altădată :). Las să fiarbă la foc potrivit câteva minute, gust de sare, etc. Eu mai adaug şi o linguriţă de zahăr, în funcţie de cât de dulci sunt morcovii. 

Ideal ar fi să dăm acum focul mic şi să o lăsăm pe foc o oră, apoi să o lăsăm să se răcească şi să o punem la frigider până a doua zi. E mai bună a doua zi, aşa că dacă aveţi timp, e modul în care recomand să se facă mâncarea aceasta. Dar dacă ne grăbim şi o facem pe loc, o mai lăsăm să fiarbă la foc potrivit vreo 20-30 minute, până facem piureul de cartofi. Umplutura trebuie să scadă ca să-şi concentreze gustul şi să nu fie lichidă să se scufunde piureul în ea.

Cartofii pentru piure se fierb întregi, apoi se sfărâmă, se adaugă untul, ouăle, sarea şi cam 100g de Cheddar ras. Atenție cu ouăle, cartofii trebuie să se răcească suficient pentru ca ouăle să nu se gătească! Piureul trebuie să fie consistent şi tărişor, să poată fi modelat, aşa că atenţie la cât lapte adăugaţi.

Într-un vas suficient de înalt se toarnă toată umplutura. Ideal ar fi să avem un strat de cam 2 degete de umplutură. Peste aceasta întindem piureul (tot cam de două degete) să o acoperim complet. Se "zgârie" suprafaţa piureului cu furculiţa, de decor, şi se pune în cuptorul încins la 225°C 15-20 minute.

În umplutură se poate pune şi mazăre, dar la fel de bine aceasta se poate face sote și servi pe lângă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu