08 mai 2012

Masterchef: unde-s Chefs? (II)

În seara aceasta e Masterchef. O să mă uit, sper să nu-mi mai furnizeze material, dar tare mi-e frică...

Vreau să fie bine înțeles, încă o dată, nu contest talentul în bucătărie al membrilor juriului sau calitatea preparatelor pe care aceștia le creează. Mă leg doar de partea de jurizare, de cerințele acestora și de modul în care înșiși ei nu le respectă. Responsabilitatea juriului este mare, ei ajung și decid cursul vieții unor oameni, ori aici nu ai voie să greșești și mai bine nu te bagi dacă nu ești în stare să te ți de ceea ce chiar tu spui.

Revenind, uitasem de la partea cu mirodeniile, din post-ul precedent, o altă ”chestie”, să-i zicem.

La un moment dat un concurent se uită la ghimbir și spune ginger (în engleză). ”Nu, în română” îi atrage atenția Florin Dumitrescu. Chef Florin Dumitrescu, mă scuzați. Mă voi întoarce la cuvântul chef imediat după ce termin cu denumirile...

În schimb, atunci când concurenții ajungeau la vasul cu praf portocaliu și spuneau curry, el îi corecta: ”Nu. Turmeric”. Perfect de acord, Turmeric este o componentă a prafului de curry. Doar că turmeric e în engleză, în română i se spune curcuma (din franceză).

Și înapoi la cuvântul chef, care tot din franceză a pornit, și care la origine era chef de cuisine, și care azi nu se mai referă doar la capul bucătăriei ci cam la orice persoană competentă în a găti profesional pentru alte persoane. În română există o traducere a chef, și anume bucătar-șef. E ca la multe alte cuvinte străine care au corespondent în română, dar acesta nu este folosit (cum ar fi byte vs. octet, sau chiar versus contra contra, adică byte contra octet). 

În Clasificarea ocupațiilor din România se spune că: Bucătarii planifică, organizează, prepară și gătesc mâncarea în hoteluri, restaurante și alte locuri unde se poate mânca, la bordul navelor, în trenurile de călători și în gospodăriile private. Și mai găsim în Clasificarea ocupațiilor următoarele ocupații pentru grupa bucătarilor: bucătar, bucătar specialist-vegetarian-dietician, maistru în arta culinară, pizzar. Doar atât, așteptăm să vedem când se introduce și șaormar. Vedeți și aici, pe Wikipedia.

Am și un exemplu al unui personaj celebru în ale bucătăriei românești:
Sursă: Librăria Teora
Nu chef, ci ”doar” maestru în arta culinară. Mult mai sus decât chef, ca titlu, în opinia mea.

Vreau să fie bine înțeles, încă o dată, nu contest talentul membrilor juriului Masterchef sau calitatea preparatelor pe care aceștia le creează. Mă leg doar de partea de jurizare, de cerințele acestora și de modul în care înșiși ei nu le respectă. Responsabilitatea juriului este mare, ei ajung și decid cursul vieții unor oameni, ori aici nu ai voie să greșești și mai bine nu te bagi dacă nu ești în stare să te ți de ceea ce chiar tu spui.

Pentru mine mereu va rămâne întrebarea: Dacă baby carrot (almost carrot, mai curând după aspect) contra chimen sau chimion a scos din concurs altă persoană decât cea care ar fi ieșit dacă se proceda corect la proba respectivă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu