21 septembrie 2012

Un fel de curry


Cand am putin timp in weekend, si avem chef de ceva mai special, facem mancare indiana. Sunt multe retete si toate sunt bune, iar din toate acestea am ales diverse metode, mirodenii, am tot incercat, si am ajuns la urmatoarea reteta, care nu stiu daca este clar traditionala indiana in vreun fel, sau daca are vreun nume pe acolo, dar care este buna si noua ne place. Oricum, este mult mai simpla decat byriani-ul meu preferat.

E un fel de curry, dar fara frunzele de curry, care s-au terminat. Dar e atat de buna - fara a tine cont de iuteala - incat o mananca si copiii (mei) :)


Recomandarea mea este ca totul sa fie pregatit dinainte, legumele taiate si puse la indemana, mirodeniile asezate pe etape, etc. Pentru carnea de pui marinarea tine aproape 3 ore, asa ca trebuie tinut cont de asta.

Incepem prepararea cu puiul...

Carnea de pui (aprox 500 gr) se marineaza in doi pasi.

pasul 1: 
- se taie bucati mai mari
- se freaca bine cu ginger-garlic paste
se lasa 30 min la frigider.

pasul 2:
- se amesteca iaurt normal (1 cana) cu boia dulce, sare, si optionalele fenugreek (schinduf), cumin, coriandru (cam 1 lingurita din fiecare)
- se toarna peste pui si se "maseaza" bine
se lasa 2-3 ore la frigider.

Cand incepem gatitul pregatim intr-o farfurioara:

2-3 frunze de dafin
10-12 boabe piper negru
1 betisor de scortisoara
1 anason stelat
3-5 cuisoare
1 lingurita (cu varf) de seminte de cumin (chimion)
1 ardei iute (aici, sau boia mai tarziu)

Se incinge o oala mai mica pe foc mare, se pun in ea 2 linguri de ulei, si se arunca imediat mirodeniile de mai sus (toate odata) si se prajesc pentru vreo 30-45 secunde (se si amesteca, sa nu se arda).

Sa avem langa noi:

1 ceapa mare taiat cubulete de aprox 1 cm
1 lingura zdravana de ginger-garlic paste
2-3 rosii potrivite, taiate cubulete
1 cana de supa de pui sau 1 cana de apa si 1 cub de pui sau o caseta (cred ca-i spune) de Sufletul mancarii gaina de la Maggi (in josul paginii, ultimele doua produse). Asta fiindca la noi nu se gaseste Stock Pot de la Knorr, care mie mi s-a parut mult mai bun. [Later edit: a disprut si acest produs de pe piata]

si nu in ultimul rand o alta farfurioara cu:
- 1 lingurita de garam masala
- 1 lingurita de curcuma (turmeric)
- 1 lingurita (sau chiar 2) de coriandru pisat (praf de coriandru)
- (aici se poate adauga boia iute, in caz ca nu se foloseste ardei iute la inceput)


Se da focul potrivit si se adauga repede ceapa (aici putem adauga si putina asafoetida, daca vrem si avem, dar nu mai mult de 1/8-1/4 lingurita) si putina sare, ca sa grabim scoaterea apei din ceapa. Atentie la sare, o sa folosim mai tarziu supa de pui, si abia dupa aceea mai putem potrivi de sare.

Cand ceapa este translucenta adaugam ginger-garlic paste si calim totul pana dispare mirosul de crud. 
Cand nu mai miroase adaugam mirodeniile din farfurioara (masala) si le lasam sa se caleasca putin (30-45 secunde), apoi adaugam si rosiile.

Amestecam, sa fim siguri ca nu am lasat mirodenii sa se arda, si apoi lasam vreo 2 minute sa se caleasca un pic rosiile, dupa care turnam cana de supa de pui si dam focul mare, pana cand ajunge la clocot, moment in care dam focul potrivit si lasam sa fiarba pana cand rosiile se dizolva in sos.

Carnea marinata se prajeste intr-o tigaie, in timp ce pe focul celalalt amestecul pentru sos va fierbe.

Carnea prajita o punem deoparte (o scoatem din tigaie, unde o sa venim cu sosul), iar sosul - daca este gata - il pasam fie prin sita, fie cu un blender (caz in care scoatem batul de scortisoara, anasonul stelat si alte mirodenii contondente).

Punem sosul pasat in tigaia in care am prajit carnea si il sfaraim un pic. Adaugam peste el zeama de la un sfert de lamaie, mai prajim un pic si adaugam carnea.

Dupa ce amestecam carnea cu sosul adaugam si o cutiuta de iaurt grecesc (din acela mai gras), omogenizam, lasam sa dea unul-doua clocote si dam la o parte.

Se poate manca foarte bine cu orez basmati fiert simplu, sau cu naan, liipiile indiene.

Un comentariu:

  1. abia ce l-am terminat de facut
    excelente ! :D

    corect cu sarea, ce ai spus mai sus numa'

    RăspundețiȘtergere